Kategórie
 
 
 
 
 
Domácnosť

Ako odstrániť zápach z chladničky

Aj vás trápi zápach z chladničky? Môžu za to niektoré druhy potravín a jedál, ale tiež neporiadok, baktérie a zabudnuté zvyšky pokrmov. Poradíme vám jednoduché tipy, vďaka ktorým sa stane nepríjemný smrad chladničke minulosťou.

 

 

 

Čistenie chladničky

 

Ako odstrániť zápach v chladničke raz a navždy

Poznáme to všetci. Občas niečo vytečie, čosi sa pokazí, ďalšie má intenzívnu vôňu. Reč je o našej chladničke. Nie je azda nič nepríjemnejšie ako otvoriť chladničku a ucítiť nepríjemný zápach. Aby ste chladničku udržali v dokonalej hygiene, mali by ste sa aspoň raz mesačne postarať o jej rutinnú hygienu. Pravidelným čistením totiž zabránite nielen nepríjemnému zápachu, ale aj šíreniu baktérií, plesní či iných nepríjemností. Ak chcete, aby vaša chladnička zostala voňavá ešte dlho po umytí, je však potrebné prizvať si na pomoc aj ďalších pomocníkov.

 

1. Jedlá sóda alebo kypriaci prášok

Na odstránenie zápachu vám postačí aj jedlá sóda či kypriaci prášok, ktoré sú bežnou súčasťou vybavenia azda každej kuchyne. Jedlú sódu ale prášok len jednoducho nasypte na tanierik a vložte na pár dní do chladničky a nepríjemný zápach by mal zmiznúť v priebehu niekoľkých hodín. Dobrou správou je, že tento trik bez problémov funguje aj 2 – 3 mesiace. Jedlá sóda je pritom výborným pomocníkom aj pri čistení chladničky. Stačí, ak ju zmiešate s teplou vodou a poriadne ňou celú chladničku vyumývate.

 

Náš tip: Pozrite si kompletný zoznam čistenia chladničky v článku 6 krokov ako vyčistiť chladničku.

 

 2. Ovsené vločky

Na podobnej báze pracujú aj neochutené ovsené vločky. Tie len jednoducho nasypete do pohára a nechápe pár dní pracovať. Po použití však vločky vyhoďte a do mlieka radšej použite nové.

Ovsenné vločky – myaustria.sk

 

3. Káva

V prípade, že nemáte po ruke ovsené vločky, postačí vám aj zrnková káva. Tú rovnako ako vločky nasypte do pohárika alebo misky a onedlho máte po nepríjemnom zápachu. Káva totiž pracuje takmer okamžite. Zaujímavosťou je, že kávu ako pohlcovač pachov používajú aj mnohé parfumérie, a to práve z dôvodu jej skvelej schopnosti neutralizovať vône.  

Zrnková káva – myaustria.sk

 

4. Ocot alebo šťava z citróna

Výborným pomocníkom pri zbavovaní rôznych pachov- teda za predpokladu, že vaša chladnička je vyčistená a nie sú v nej žiadne pokazené potraviny – je aj ocot. Zmiešajte rovnaký diel octu a vody a poriadne s ním vyumývajte chladničku. Rovnako užitočná vám pritom vie byť aj šťava z citróna. Citrón len jednoducho rozkrojíte na dve polovice, ktorými následne vyutierate steny aj poličky chladničky a nechajte zaschnúť. Po dvoch hodinách dôkladne vyutierajte chladničku vlhkou handričkou.

Prekrojený citrón – myaustria.sk

 

5. Pohlcovač pachu v chladničke

Pre zabezpečenie neutralizácie pachov a čistoty potravín v chladničke môžete použiť aj prípravok Dr. Beckmann pohlcovač pachov do chladničky s prírodnými výťažkami limonénu. Gélová formulácia filtruje častice, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu a následne ich zlučuje ako špongia.

 

Pohlcovač pachov Dr. Beckmann – myaustria.sk

 

Tento prostriedok zachováva prírodnú vôňu potravín a zároveň šetrí miesto vo vašej chladničke. Vydrží vám minimálne dva mesiace

 

Ďalšie užitočné informácie

Ak chcete, aby bola vaša chladnička v dobrej kondícií čo najdlhšie, veľký dôraz by ste mali klásť aj pri umiestňovaní jednotlivých druhov potravín a zbytkov jedál. Aj chladnička, resp. jej usporiadanie, by malo mať nejaké pravidlá. Napríklad mäso by malo byť umiestnené v samostatnej priehradke, ideálne celkom dolu. Syry a tvaroh sú prírodnými pohlcovačmi pachov, preto ich nikdy neskladujte vedľa aromatickým potravín alebo rýb. Ovocie a zelenina majú byť uskladnené v spodnej časti, a čo je dôležité, nikdy ich pred vložením do chladničky neumývajte – rýchlejšie by sa pokazili.

 

„Ovocie ani zeleninu nikdy pred vkladaním do chladničky neumývajte. Rýchlejšie by sa pokazila.“

 

Obaly potravín by v žiadnom prípade nemali byť v kontakte so stenami chladničky. Do chladničky tiež nikdy nevkladajte odkryté jedlo a usporiadajte ho vždy tak, aby ste potraviny, ktoré sa môžu rýchlo pokaziť, mali vždy na očiach. Týmto spôsobom veľmi jednoducho predídete ich zbytočnému  plytvaniu. Do chladničky nikdy nevkladajte hrnce alebo iné nádoby s horúcim jedlom. Vyššia teplota totiž zvyšuje vlhkosť a celkovú teplotu vnútri chladničky, a vytvára tak vhodné prostredie pre množenie baktérií.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia