Kategórie
 
 
 
 
 
Zdravé stravovanie

Pozitívne účinky horkej čokolády na zdravie

Milujete čokoládu? Nie, nemusíte sa cítiť previnilo, ak ste práve zjedli kúsok horkej čokolády. Objasníme vám aké pozitívne účinky na zdravie má tmavá čokoláda. S konzumáciou horkej čokolády sa spája množstvo zdravotných výhod. Zbavíme vás presvedčenia, že čokoláda má hlavne podiel na priberaní na váhe. A odpovieme na otázku: Je čokoláda vôbec zdravá?

Pozitívne účinky horkej čokolády na zdravie

Je pomerne známe, že popularita konzumácie čokolády vzrástla v období po objavení Ameriky. Kedysi luxusná delikatesa je teraz dostupná v mnohých obmenách, príchutiach, tvaroch pre širokú verejnosť. Vďaka svojej sladkej chuti si získala milióny priaznivcov po celom svete.

 

Viete aké sú pozitívne účinky tmavej čokolády na zdravie?

Viete aké sú pozitívne účinky tmavej čokolády na zdravie?

Mnohým sa spája čokoláda, kvôli vysokému obsahu cukru a tuku s možným negatívnym vplyvom na akné, vznik obezity, cukrovku, vysoký krvný tlak, ischemickú chorobu srdca.  Avšak vedeli ste, že výskumníci Holandského lekárskeho vestníka poukázali na pozitívne účinky hlavnej zložky kakaa na zdravie. Aktívne fenolové zlúčeniny kakaa pozitívne vplývajú na elimináciu oxidačného stresu, reguláciu krvného tlaku a aterosklerózu. Zmenili, tak názor ľudí na čokoládu a negatívny pohľad na jej konzumáciu. Platí pritom, čím vyšší obsah kakaa, tým viac pozitívnych účinkov na zdravie.  Ideálnou voľbou sa preto stáva 99% horká čokoláda, z ktorej viete vyťažiť maximum prospešných účinkov. Stáva sa, že zamatová chuť tmavej čokolády s 99%, 90%, 80%, 70% podielom kakaa jednoducho neosloví maškrtný jazýček. Vybrať si môžete tak zlatú strednú cestu. Horká čokoláda Lindt s mnohými možnosťami príchutí si získa priazeň aj vyberavých labužníkov. Veľmi obľúbená je Lindt Excellence horká čokoláda Slaný karamel s kúskami karamelu a morskou soľou. Podiel kakaa v horkej čokoláde najmenej 47%.

 

Lindt Excellence horká čokoláda Slaný karamel 100 g

 

Ak chcete obdarovať svojich blízkych kolekciou zamatovej horkej čokolády siahnite po Lindt Thins Dark plátkoch horkej čokolády. Prinášajú výnimočnú chuť švajčiarskej čokolády s 52% podielom kakaa.

 

Lindt Thins Dark plátky horkej čokolády 125 g

 

Ďalšie pozitívne účinky vysoko percentnej čokolády na zdravie

Ďalšie pozitívne účinky vysoko percentnej čokolády na zdravie

Prejdeme si ešte v skratke ostatné prospešné účinky horkej čokolády na zdravie a dôvody prečo by ste môžete konzumáciu horkej čokolády považovať za zdravú.

 

  • Cholesterol: Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition uvádza: „Pravidelná konzumácia čokoládových tyčiniek obsahujúcich PS (rastlinné steroly) a CF(kakaové flavanoly), ako súčasť nízkotučnej diéty, môže podporovať kardiovaskulárne zdravie znížením cholesterolu a zvýšením krvného tlaku.“
  • Choroby srdca: BMJ bol publikovaný výskum, ktorý naznačuje, že konzumácia horkej čokolády by mohla pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových chorôb o 1/3 .
  • Kognitívne funkcie: Vedeli ste, že vedci Harvardskej lekárskej fakulty navrhli, že pitie 2 šálok horúcej tmavej čokolády denne? Malo by to prispieť k udržaniu zdravia mozgu a znížiť stratu pamäti u starších ľudí.
  • Mozgová príhoda: Vedci z Kanady zistili, že konzumácia 1 porcie tmavej čokolády sa podieľa na znížení pravdepodobnosti vzniku mozgovej príhody až o 22%. A ak konzumujete aspoň 60g horkej čokolády týždenne znižujete si riziko úmrtia na mŕtvicu o 46%. A časopis Heart uvádza, že ak zjete až 100g tmavej čokolády denne výrazne znižujete pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení a mozgovej príhody. Áno, čítate správne.
  • Rast plodu: Ak chcete podporiť fetálny rast a vývoj plodu, tak zjedzte 30g kvalitnej horkej čokolády denne.
  • Atléti: Časopis The Journal of International Society of Sports Nutrition naznačuje, že tmavá čokoláda by mohla zvýšiť dostupnosť kyslíka počas kondičného tréningu a prispieť tak k zlepšeniu atletického výkonu športovcov.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia