Kategórie
 
 
 
 
 
DIY - návody

Ako vyrobiť domáci prací gél, prášok či aviváž?

Radi skúšate nové veci a experimentujete s podomácky vyrobenými produktami? Radi by ste prali ešte ekologickejšie vďaka domácemu gélu či prášku na pranie? A viete ako vyrobiť aj domácu aviváž do prania? Ukážeme Vám ako si jednoducho vyrobiť domáci gél, prach na pranie a dokonca domácu aviváž. Pripojíme pár tipov ako prať ekologickejšie bez námahy rýchlo a jednoducho.

Ako vyrobiť domáci prací gél, prášok či aviváž?

Nový trend v zmene spotrebiteľského správania prihliadajúci na ochranu a šetrenie životného prostredia sa snaží presadzovať do popredia ekologickejšie varianty najmä produktov dennej spotreby. Bez pochýb k tejto skupine produktov patria aj pracie prostriedky. Na túto zmenu spotrebiteľského správania samozrejme reaguje aj trh, dnes už pestrou ponukou ekologických pracích prostriedkov od značiek ako AlmaWin, Frosch, Planet Pure, Claro a iné. A výroba domáceho prášku, gélu či aviváže na pranie je jednou z možností ako žiť ekologickejšie. Zástancovia domácej výroby pracích prostriedkov vnímajú predovšetkým tieto výhody:

 

  • Cena – Náklady na výrobu domáceho prášku na pranie sú nízke a postačia Vám 2 suroviny.
  • Účinnosť – Vyperú bielizeň rovnako dobre ako bežné pracie prostriedky.
  • Šetrné – Neobsahujú chemikálie, ktoré by dráždili citlivú pokožku.
  • Ekologické – Neobsahujú chemikálie, ktoré znečisťujú odpadovú vodu.
  • Jednoduchá výroba – Nebojte sa ich výroba je veľmi jednoduchá.

 

Ako vyrobiť domáci prášok na pranie?

Ako vyrobiť domáci prášok na pranie?

Na výrobu domáceho prachu na pranie Vám postačia 2 suroviny:

  • 1 kg sódy na pranie (Pozor nejde o jedlú sódu. Sóda bikarbóna na pranie nie je vhodná.  Sóda na pranie je uhličitan sodný.)
  • 100 g tuhého mydla (Ideálne je vybrať si prírodné mydlá).

 

Môžete použiť napríklad aj Sebamed tuhé mydlo, ktoré je obzvlášť jemné.

 

Postup výroby:

Stačí ak tuhé mydlo na strúhadle nastrúhate najemno do hlbokej misky. Pridáte sódu na pranie a zamiešate. Pozor neprivoniavajte. Sóda na pranie môže podráždiť pri vdýchnutí sliznicu. Potom už iba presypte do uzatvárateľnej nádoby a hotovo.

 

Domáci prací prášok

Dávkovanie domáceho prášku na pranie:

Postačia 2 lyžice domáceho prachu na pranie do plnej práčky znečisteného oblečenia. Použiť ho môžete na biele, farebné aj čierne oblečenie. Môže sa stať, že pri nízkych teplotách prania na čiernom oblečení ostanú zvyšky domáceho prášku. V tomto prípade bude vhodnejší domáci gél na pranie.

 

Ako vyrobiť domáci gél na pranie?

Ako vyrobiť domáci gél na pranie?

Domáci prací gél resp. „prací sliz“ si vyrobíte pomerne jednoducho pomocou týchto surovín:

  • 250 g mydla na pranie – Nastrúhate najemno pomocou strúhadla. Sonett ekologické jadrové mydlo s jemnou citrónovou vôňou sa postará o škvrny na vašom oblečení
  • 250 g sódy na pranie
  • 10 l vody
  • Esenciálny olej – Ak chcete aby prací gél mal špecifickú vôňu.

 

Postup výroby:

Najskôr nalejete do vedra 5l vriacej vody. Potom vysypete najemno nastrúhané mydlo. Premiešate. Prilejete ďalších 5 litrov horúcej vody. Počas stáleho miešania pridáte sódu na pranie. Dôkladne premiešate. Necháte odstáť 24 hodín. Sem – tam ho môžete premiešať. Domáci gél po 24 hodín stuhne do podoby „pracieho slizu“, ktorý môžete smelo používať.

 

Domáci prací gél

Dávkovanie domáceho pracieho gélu:

Do plnej práčky znečisteného oblečenia budete potrebovať 250 ml domáceho „pracieho slizu“. Je ideálny na všetky typy bielizne aj čiernu a dokonca aj pri nízkych teplotách prania.

 

Ako vyrobiť domácu aviváž?

Ako vyrobiť domácu aviváž?

Túžite svoje pracie prostriedky obohatiť aj o výrobu domácej aviváže? Jej výroba Vám zaberie sotva minútu. Jej účinnosť je rovnaká ako pri klasickej aviváži. Zmäkčí, prevonia a zamedzí elektrostatickému nabitiu. Postačia Vám tieto suroviny:

 

  • Ocot – Na tzv. pranie octom môžete použiť liehový alebo jablčný ocot.
  • Voda – Prevarená alebo destilovaná voda.
  • Esenciálny olej – Výber podľa osobných preferencií.

 

Postup výroby domácej aviváže:

Začneme zmiešaním octu a vody 1:1. Pridajme pár kvapiek esenciálneho oleja podľa vlastného výberu. Pozor používajte koncentrované esenciálne oleje, ktoré sa používajú na výrobu kozmetiky.

 

Dávkovanie aviváže domácej výroby:

Nezabudnite pred každým použitím fľašu pretrepať. Stačí ak vlejte 2 lyžice do prehriadky na aviváž. 

 

Ak sa Vám predsa len do výroby domácich pracích prostriedkoch nechce nevadí. Mnoho spoločností už ponúka širokú paletu ekologických pracích prostriedkov. Stačí si len vybrať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia