Kategórie
 
 
 
 
 
Pranie

Ako odstrániť zápach z práčky?

Bez pračky si neviete v dnešnej dobe predstaviť vašu domácnosť. Avšak, čo robiť ak sa šíri zápach z práčky? Ako jednoducho vyčistiť práčku od zápachu, aby vaše prádlo po vypratí opäť voňalo? Smrad z práčky neberte na ľahkú váhu, môže ovplyvniť životnosť vašej práčky.

Ako odstrániť zápach z práčky?

Aké sú najčastejšie dôvody vzniku zápachu z práčky?

 

  • Usadené nečistoty, prací prášok, pleseň či vodný kameň v tesnení, zásobníku ...
  • V útrobách pračiek servisných technici neraz objavia stratené ponožky či iné kúsky oblečenia, ktoré vám v práčke zázračne zmizli. Ako prevenciu odporúčame používať špeciálne vrecká na menšie kúsky oblečenia, ako sú ponožky a spodná bielizeň.
  • Ak práčku dlhší čas nepoužívate. V hadici na vypúšťanie vody, ostáva zbytková voda, ktorá môže časom zapáchať. Preventívnym riešením proti zápachu z práčky je nechať pootvorené dvierka na práčke a taktiež otvor na prací prostriedok, ktoré môžu byť zdrojom nepríjemných pachov šíriacich sa z práčky.
  • Gumené tesnenie, je ďalším zdrojom zápachu z dôvodu častého používania krátkych pracích programov, ktoré nemusia postačovať na rozpustenie pracieho prášku a vyplavenie všetkých nečistôt z práčky.

 

Ako vyčistiť práčku od zápachu?

Práve ste doprali a prádlo z práčky zapácha. Ako práčku vyčistiť ? Zbaviť sa zápachu ? Posvietime si teraz na jednotlivé časti práčky, ktoré môžu byť pôvodcom šíriaceho sa zápachu z práčky.

 

Bubon

Bubon môžete jednoducho vyčistiť octom. Postačí vám do prázdnej práčky naliať 1 l octu a zapnúť program s 90°C. S octom to nepreháňajte, vyššie množstvo môže poškodiť tesnenie. Ak nemáte ocot môžete použiť kyselinu citrónovú, ktorú nasypete do zásobníka na prací prostriedok a zvolíte prací program s 90°C.

 

Ako vyčistiť bubon octom.

Náš tip: Pravidelne vykonávajte údržbový program prania s čističom práčok, aby ste predišli nepríjemným zápachom a škvrnám v okolí dvierok. A použite Dr. Beckmann hygienický čistič práčky , ktorý predlžuje životnosť práčky, odstraňuje vodný kameň a zabezpečí sviežosť.

 

Dr. Beckmann hygienický čistič práčky

 

Dávkovací šuplík na prací prostriedok

Pravidelnou mesačnou údržbou dávkovacieho šuplíka predídete nielen zápachu, ale i fľakom na oblečení. Stačí, keď nádobku na prací prostriedok prepláchnete horúcou vodou. Nezabudnite po každom praní, nechať dávkovací šuplík pootvorený.

 

davkovací šuflík práčka

 

Tesnenie

Pri čistení tesniacej gumy nepožívajte čistiace prostriedky, mohli by poškodiť jej štruktúru. Stačí gumu pretrieť handričkou namočenou v octe. Dôkladne zájdite do všetkých zákutí a na záver pretrite všetko suchou handričkou. Po každom praní odporúčame pretrieť suchou handrou.

 

čistenie tesnenia práčky

 

Filter v práčke

Každá práčka má totiž špecifický návod pre čistenie filtra. A preto filter práčky odporúčame čistiť presne podľa návodu každé 3 mesiace. Pomôcť vám môže kryštalická sóda alebo ocot.

 

filter práčky čistenie

 

Ako zápachu z práčky predchádzať?

 

  • Nechávate práčku a dávkovací šuplík na prací prostriedok vždy pootvorené.
  • Na drobnú bielizeň používate vrecká na pranie.
  • Vyčistite práčku aspoň raz za ½ roka octom, kyselinou citrónovou alebo čističom práčok.
  • Používate správne pracie prostriedky v prípade prania na nízkych teplotách. Častokrát zápach z práčky možno intenzívnejšie zacítiť po praní čierneho prádla, ktoré vylučuje priveľa farby, ktorá sa v práčke môže usadzovať. Odporúčame preto používať pracie prostriedky na určené špecificky na čierne prádlo.
  • Snažte sa striedať cykly aj s tými na vysokých teplotách, aby sa vyplavili nečistoty z práčky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia