Kategórie
 
 
 
 
 
DIY - návody

Užitočné rady a tipy ako vyčistiť autosedačky

Poznáme to všetci, stačí aj malá chvíľka nepozornosti a káva, zmrzlina či majonéza z bagety skončí na sedačke nášho auta. Svoje o tom vedia najmä rodičia malých detí. Ako to už býva zvykom, nie vždy tieto nevábne škvrny máme príležitosť okamžite vyčistiť. Tie potom zaschnú a ich neskoršie odstraňovanie vie byť poriadne náročné. Nemusí to tak byť. Ukážeme vám, ako vytepujete sedačky v aute rýchlo a jednoducho.

Užitočné rady a tipy ako vyčistiť autosedačky

Čistenie sedačky v aute

Čistenie sedačiek v aute vôbec nemusí byť náročné. Nezáleží na tom, či máte v aute látkové alebo kožené sedačky, ukážeme vám zopár overených návodov, vďaka ktorým bude ich čistenie doslova hračka.

 

Ako vyčistiť látkové sedačky v aute

Čistenie sedačiek v aute sa môže zdať o niečo náročnejšie, nie je to však nič nemožné.  Prvým a zásadným krokom pri čistení autosedačiek je vysávanie. Pri vysávaní je mimoriadne dôležité, aby ste menili polohy sedačiek. Iba tak sa totiž dostanete aj na miesta v pohyblivých kĺboch, kam by ste sa inak poriadne nedostali.

 

Na čistenie sedačky môžete pokojne využiť aj to, čo máte doma. Reč je o sóde bikarbóne. Zmiešajte v 2dcl pohári jedlú sódu s teplou vodou v pomere 1:3 a následne túto zmes naneste kefkou na znečistené miesta. V prípade, že sú škvrny o niečo odolnejšie, nechajte zmes pôsobiť minimálne pol hodinku a následne miesto poriadne vyčistite.

 

Jedným z ďalších overených spôsobov, ako vyčistiť autosedačku je vyrobiť si zmes octu a bežného prípravku na riad a vody. Vyrobíte si ju veľmi jednoducho. Na dno pohára nalejete trochu octu, pridáte pár kvapiek saponátu na riad a všetko zalejete teplou vodou. Postupovať pritom budete rovnako, ako to bolo v prvom prípade. Pri silnejších škvrnách sa oplatí zmes nechať istú dobu pôsobiť, po vyčistení miesto len jednoducho očistíte čistou vodou a necháte vyschnúť.
 

Sedačky v aute môžete pokojne vyčistiť aj pomocou pracieho prášku. Stačí, keď ho poriadne rozmiešate v teplej vode a vykartáčujete. Tu však treba pripomenúť, že je nevyhnutné vyčistené miesto poriadne prepláchnuť čistou vodou, nakoľko by vám na vysušených miestach mohli zostať nepekné škvrny.
 

Nebudeme vám klamať, ak chcete dosiahnuť tie najlepšie výsledky, siahnuť by ste mali po profesionálnych prípravkoch. Kvalitný tepovač na sedačky zvládne urobiť tu najšpinavšiu robotu za vás. Veľmi obľúbeným je najmä ten od Dr. Beckmann, ktorý si hravo poradí aj s tými najodolnejšími škvrnami od kávy či ovocného džúsu.

 

Ako vyčistiť kožené sedačky v aute

Rovnako, ako to bolo pri látkových sedačkách, aj tu je veľmi dôležité, aby ste ich pred čistením poriadne povysávali. Tiež treba klásť dôraz na čistiace pomôcky. Príliš tvrdé kefky by totiž mohli kožu poškriabať, ideálne na použitie sú preto mäkké handričky, najlepšie sú trie z mikrovlákna. V prípade, že ste si nie zrovna istí prostriedkom, ktorý sa chystáte použiť, vyskúšajte ho najskôr aplikovať na menšiu plochu, ktorá nie je viditeľná. Ideálne je tiež čistiť len malé miesta okolo fľakov.

 

  • Olivový olej a ocot

Zmiešajte zhruba jednu štvrtinu pohára olivového oleja s polovicou pohára octu a do takto pripravenej zmesi nanášajte handričku, ktorou budete umývať škvrny. Ak sa bojíte, že vám vaše auto bude ešte dlho páchnuť po octe, ste na omyle. Olivový olej tento pach zmierni a z auto ho takmer okamžite vyvetráte.

 

autosedačka

 

Na kožených sedačkách v aute sa však rozhodne neoplatí šetriť, a práve preto by ste mali prizvať na pomoc profesionálov. V našej ponuke nájdete aj kvalitný čistič na kožu, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie. Pri čistení majte na pamäti, že koža je oveľa náchylnejšia na poškodenie, preto sa rozhodne neoplatí riskovať. Ošetrovanie kožených sedačiek v aute, resp. starostlivosť o ne, by ste nemali zanedbať.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia