Kategórie
 
 
 
 
 
Krása

Na opaľovacie krémy treba myslieť čím skôr

Leto sa nezadržateľne blíži a to je ideálny čas poobzerať sa po opaľovacích krémoch. Veď napokon, pred horúcimi lúčmi by sa mal chrániť naozaj každý, od najmenších detí až po seniorov. Viete, čo znamenajú jednotlivé čísla a skratky na ich etiketách?

 

Na opaľovacie krémy treba myslieť čím skôr

 

Ako si vybrať správny opaľovací krém

Ak sa chystáte na letnú dovolenku, určite sa z nej chcete vrátiť pekne opálení, však? Predpokladom toho, aby ste sa na nej nespálili, je výber správneho opaľovacieho krému. Viete, čo presne znamenajú čísla uvedené na opaľovacích krémoch? Možno budete prekvapení, ale množstvo ľudí o tom nemá ani páru. Zorientovať sa v SPF faktoroch pritom vôbec nie je žiadna veda. Aby ste si však vedeli vybrať ten správny opaľovací krém, je nevyhnutné poznať typ svojej pokožky a rozoznať UV žiarenia.

 

opaľovacie krémy

 

UV žiarenie typu A, B, C

Hneď na úvod treba poznamenať, že každé z UV žiarení predstavuje pre ľudské telo určitú hrozbu. Počas opaľovania sme vystavení UV žiareniu typu A a typu B. UVA a UVB pôsobia na naše telo tak, že poškodzujú DNA v kožných bunkách a sú hlavným vinníkom nielen spálenia sa v podobe začervenanej pokožky, ale aj oveľa závažnejšieho ochorenia, a síce rakoviny kože.

 

  • UVA žiarenie

Tento typ žiarenia tvorí najväčšiu časť UV žiarenia, pre porovnanie, tvorí ho zhruba 90%. Toto žiarenie preniká do pokožky najhlbšie, čo má za následok práve jej vysúšanie a napríklad aj predčasné starnutie. V koži navyše vytvára aj voľné radikály, ktoré zas zvyšujú riziko rakoviny kože. To však nie je všetko. UVA žiarenie má negatívny vplyv aj na náš zrak. Dlhovlnné žiarenie totiž preniká až za sietnicu a pri dlhodobom pôsobení môže prispieť až ku poškodeniu zraku alebo dokonca k jeho úplnej strate.
 

  • UVB žiarenie

Toto žiarenie má o čosi kratšiu vlnovú dĺžku ako to UVA, práve z tohto dôvodu môžeme jeho následky spozorovať práve na povrchu našej kože. Reč je o spáleninách na koži, ktoré všetci tak dobre poznáme. Pôsobí tiež aj na naše oči, resp. zrak. Pri jeho dlhšom pôsobení nám totiž môže spôsobiť snežnú slepotu.
 

  • UVC žiarenie

Na záver nesmieme zabudnúť ani na tretí typ žiarenia, a síce UVC žiarenie. Toto žiarenie nám rovnako ako tie predošlé, môže ublížiť už aj v malých dávkach, stráca sa však už v stratosfére a na Zem už nedopadne. Nájsť ho však môžeme v potravinárstve, farmaceutickom a zdravotníckom priemysle na napríklad dezinfekciu či sterilizáciu.


Poznáte čísla na opaľovacích krémoch?

Na pultoch kamenných predajní, ale aj online predajní, nájdeme obrovské spektrum prípravkov na opaľovanie. Vyberať si môžete opaľovacie mlieko, krém, sprej či olej, záleží len od vašich preferencií. Nech je vaša voľba však akákoľvek, váš obľúbený prípravok by mal odfiltrovať UVA aj UVB žiarenia a to buď vďaka fyzikálnemu alebo chemickému filtru. Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.

  • Fyzikálny filter

Fyzikálny filter pracuje na princípe odrazu. Vďaka mikrokryštálikov dokáže vytvoriť na koži súvislú vrstvu, ktorá slúži na odrážanie dopadajúcich lúčov, ktoré sa tak nemajú šancu dostať pod kožu. V praxi to znamená asi toľko, že krém sa do pokožky nevstrebe, ale zanechá na nej bielu súvislú vrstvu, resp. povlak. Na tomto princípe pracujú najmä prípravky určené pre citlivú alebo tiež detskú pleť.

 

  • Chemický filter

Tento typ prípravkov je vhodný pre normálnu pleť. Účinnosť získavajú v momente, keď sa vstrebú do pokožky. Vo väčšine prípadoch obsahujú chemické zlúčeniny ako oxybenzón, homosalát, avobenzón či kyselinu p-aminibenzoovú.

 

nafukovačky

 

A čo to je vlastne ten SPF faktor? Ide o označenie stupňa ochrany pred UVB žiarením. Aby sme však boli presnejší, ochranný faktor nám udáva, o aký násobok času môžete po nanesení vami vybraného prípravku si môžete predĺžiť pobyt na slnku bez začervenania kože. Tu však treba upozorniť na skutočnosť, že tento čas je u každého z nás individuálny, nakoľko závisí od toho, aký sme fototyp. Zistíte to jednoducho, a síce pozorovaním.

Ak patríte ku svetlejším typom a ku začervenaniu dochádza už po 10 minútach na slnku, tak opaľovací krém so SPF 30 by mal toto vaše začervenanie oddialiť o približne 300 minút.

 

Odolnosť voči vode

Okrem SPF faktoru by ste si mali na obaloch vašich obľúbených produktov prečítať aj odolnosť voči vode. Pred samotným nanášaním si vždy dôkladne prečítajte pokyny na obale. Nedostatočné, alebo naopak nadbytočné množstvo prípravku môže potlačiť tieto vodeodolné účinky.

 

Ako zistiť, aký ste typ pleti

Každý z nás je jedinečný. A nie, nie je to len fráza. Pravdou je, že naozaj každý z nás má v koži iné množstvo pigmentu melanínu, ktorý ochraňuje organizmus proti UV žiareniu. Pomocou označenia „fototyp“ vyjadrujeme intenzitu našej pigmentácie. Len pripomíname, že čím je číslo typu pokožky vyššie, tým priamoúmerne stúpa aj odolnosť pokožky voči žiareniu.

 

FOTOTYP

VZHĽAD

REAKCIA NA SLNKO

 

 

 

FOTOTYP I
 

Nápadne svetlá pokožka, ryšavé vlasy, pehy

Tento typ človeka sa pri pobyte na slnku vždy takmer okamžite spáli. Jeho pokožka však nikdy nehnedne. Na Slovensku by mal používať SPF 30 pri mori 50.

FOTOTYP II
 

Svetlá pleť, svetlé vlasy, menšie množstvo pieh. Modré, zelené alebo šedé oči

Tento typ ľudí sa opaľuje do červena, bez ochrany sa dokážu spáliť za 10 – 20 minút. U nás by mali siahať po SPF 25, pri mori 40.

FOTOTYP III
 

Svetlá hnedá pleť, hnedé alebo tmavé vlasy, hnedé oči

Tento typ človeka sa dobre opaľuje občas sa však dokážu aj spáliť. Bez dostatočnej ochrany sa dokážu spáliť od 20 – 30 minút. Na Slovensku by mali používať SPF 15, pri mori aspoň 25.

FOTOTYP IV
 

Tmavá pleť, veľmi tmavé vlasy aj oči

Takmer nikdy sa nespália. Bez ochrany sa spália po 45 minútach. Na Slovensku by mali používať SPF 10, pri mori aspoň 20.

FOTOTYP V
 

Veľmi tmavá pokožka, tmavé až čierne vlasy

Osoba s touto pokožkou sa takmer nikdy nespáli no aj napriek tomu by mala používať krémy s SPF 10.

FOTOTYP VI
 

Najtmavší typ

Osoba s touto pokožkou sa takmer nikdy nespáli no aj napriek tomu by mala používať krémy s SPF 10.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia