Kategórie
 
 
 
 
 
DIY - návody

Ako vyčistiť striebornú retiazku či prsteň

Nie je žiadnym tajomstvom, že strieborné retiazky, náramky, ale aj prstene či náušnice časom černejú. Vinníkom je sulfid strieborný. Ak bojujete s rovnakým problémom, rozhodne nezúfajte. Prezradíme vám hneď niekoľko spôsobov, vďaka ktorým bude čistenie striebornej retiazky či prsteňa doslova hračka. Poďme na to.

Ako vyčistiť striebornú retiazku či prsteň
 

Rady ako vyčistiť striebro

Aj vám sa stalo, že vaše obľúbené strieborné kúsky stratili svoj lesk a sú akési tmavšie? Ide o prirodzený proces, ktorý však dokáže spomaliť správna starostlivosť a tiež skladovanie. V opačnom prípade sa vám na povrchu šperkov začne vytvárať nevábny tmavý povlak, a teda skorodovaná vrstva. Na svedomí ju má chemická reakcia za zlúčeniny síry v atmosfére alebo tiež na látky v našom tele. Ponúkame vám pár osvedčených tipov, vďaka ktorým bude čistenie striebornej retiazky mimoriadne jednoduché.
 

Čistenie striebra doma

Keď šperk stratí svoj prirodzený lesk, je pochopiteľné, že túžite po náprave čo najskôr. Nie vždy však určite máte čas navštíviť odborníkov. Nič sa však nedeje, rozhodne nemáte dôvod na obavy. Vďaka našim jednoduchým trikom to hravo zvládnete aj doma. Veď napokon, domáce čistenie striebra, či už retiazky alebo prsteňa, nie je ničím náročným.
 

  1. Soľ a alobal

Do porcelánovej alebo sklenenej nádoby nalejte vriacu vodu a rozmiešajte v nej 1 polievkovú lyžicu kuchynskej soli a hliníkovú fóliu. Následne do nádoby ponorte na pár sekúnd striebornú retiazku, ktorú následne vyberte a osušte handričkou. Pozor, tento spôsob čistenia je síce mimoriadne jednoduchý a rýchly, zabudnúť by ste však na neho mali v prípade, že má vaša retiazka drahé kamene či perly, mohlo by ich to poškodiť.

 

  1. Prostriedok na umývanie riadu

Striebornú retiazku dokážete veľmi jednoducho vyčistiť vďaka bežnému saponátu na riad. Postup je pritom veľmi jednoduchý. Do teplej vody nakvapkáte pár kvapiek saponátu a vytvorte bublinky. Do tých následne namočte handričku, ktorou budete striebornú retiazku opatrne utierať, až pokým nedosiahnete požadovaný efekt, následne ho opláchnite v studenej vode a vyleštite. Čistiť takto môžete aj šperky, ktoré majú na sebe drahé kamene, tu sa však odporúča v ich okolí použiť aj mäkkú kefku.


  
strieborná retiazka čistenie
 

  1. Prášok do pečiva

Tento postup je tak ako tie ostatné, tiež mimoriadne jednoduchý. Vystačíte s práškom do pečiva a vodou. Zmiešate 3 lyžice prášku do pečiva s jednou lyžicou vody, vďaka čomu vytvoríte hustú pastu. Tú následne potierajte na retiazku až kým nedosiahnete požadovaný efekt. Pri čistení, resp. následnom zmývaní si však dajte pozor, aby ste pastu dostali zo všetkých možných špár.
 

  1. Pivo alebo Coca-Cola

Do misky nalejte svetlé pivo (rozhodne sa vyhnite tomu tmavému) a na 10 minút doň ponorte striebornú retiazku. Po vytiahnutí šperk len jednoducho dočistite handričkou. Celý postup zvládnete aj v prípade, že miesto piva použijete obľúbený kolový nápoj. Tu len chceme upozorniť na skutočnosť, že ani jeden z týchto spôsobov sa nepovažuje za príliš účinný.

 

Čistenie striebra pomocou profesionálnych pomocníkov

Okrem babských receptov však môžete staviť aj na profesionálnych pomocníkov, vďaka ktorým, nebudeme si klamať, budú výsledky o čosi lepšie. Poradíme vám, ako vyčistiť striebornú retiazku, náušnice či prsteň vďaka profesionálom.

 

  1. HAGERTY – čistič strieborných šperkov

Hagerty Silver Clean je mimoriadne účinný čistič na strieborné šperky s veľmi rýchlym nástupom. Šperky pritom len jednoducho vložíte na približne 2 minúty do kúpeľa a následne opláchnete teplou vodou a jemne osušíte handričkou.  Výsledok bude dokonalý.

Hagertz čistič striebra

  1. Čistiaca handrička

Vyčistiť striebro môžete aj vďaka špeciálnym handričkám, ktoré sú spravidla napustené špeciálnym čistiacim prostriedkom na čistenie strieborných šperkov.

 

  1. Ultrazvuková čistička

Na čistenie môžete použiť aj ultrazvukovú čističku, ktorej investícia však bude už o čosi vyššia, s výslednou prácou však určite budete veľmi spokojní. Čistička pracuje na princípe nízkofrekvenčnej dĺžky, dôsledkom ktorej preniká aj do tých najviac nedostupných miest na šperku. Problémom však stále zostávajú šperky vykladané kameňmi, ktoré sa pri čistení môžu uvoľniť a stratiť. Rovnako pôsobí nepriaznivo aj na perly a farebné prírodné kamene.

 

Dôležitá je prevencia

Aj keď čistenie striebra nepatrí zrovna medzi náročné procesy, mimoriadne dôležitá je najmä prevencia. Ukážeme vám, ako sa správne starať o strieborné šperky tak, aby ste ich museli čistiť čo najmenej. Ponúkame vám zopár rád:

 

  • Do šperkovnice alebo zásuvky kde skladujete šperky vložte aj trošku kriedy. Tá totiž pohltí prípadnú vlhkosť a zabráni prenikaniu sírnych zlúčenín do kovu
  • Strieborné šperky uchovávajte v hodvábnych vrecúškach, kde nebude prístup vzduchu
  • Pri návšteve bazéna so silne chlórovou vodou si šperky preventívne odložte
  • Šperky v rámci prevencie potrite kondicionérom a handričkou, vďaka čomu ochránite materiál pred poškodením

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia