Kategórie
 
 
 
 
 
Zdravie

Ako čistiť zuby medzizubnou kefkou

Svetová organizácia stomatológov vyhlásila 20. marec za Svetový deň ústneho zdravia. Zubné zdravie sa pritom odvíja od toho, koľko starostlivosti ústnej hygiene venujete. Zuby si pritom nestačí len ráno a večer vyčistiť, dostatočnú pozornosť by ste mali venovať aj medzizubným priestorom.

čistenie zubov medzizubnou kefkou

Starostlivosť o zuby

Zubné zdravie nepredstavuje len zdravé zuby a ďasná. Len málokto vie, že zápal v ústnej dutine alebo ochorenie parodontu predstavujú chronické infekčné ochorenia, ktoré majú vplyv na ľudské zdravie a spôsobujú závažné ochorenia akými sú infekcia srdca a obličiek a neraz môžu byť príčinou aj rizikovej gravidity. Ako sme už spomínali, umývanie zubov nie je len o čistení zubných plôch, pozornosť by ste mali venovať aj priestorom medzi nimi. Medzizubná kefkadentálna niť sú pritom tými najlepšími pomocníkmi. Viete však, ako s nimi správne pracovať?

 

Medzizubné kefky a dentálne nite

Medzizubné kefky alebo zubné nite by mali byť bežnou súčasťou dentálne hygieny každého z nás. Bežnou zubnou kefkou sa totiž nedokážete dostať do ťažšie prístupných miest medzi zubami, čo má za následok množenie baktérií, následný vznik zubného kameňa, ktorý môže vyústiť až do zubného kazu.

Medzery medzi zubami ukrývajú až 40% povrchu zuba. Zanedbaná starostlivosť o tieto miesta môže mať teda na svedomí zdravie zubov. Ošetrovanie zubných kazov v týchto lokalitách je navyše mimoriadne obtiažne, keďže k nim nie je zrovna ideálny prístup. Aby ste zubným kazom práve na týchto miestach predchádzali, mali by ste okrem kvalitnej zubnej pastykefky pravidelne začať používať aj dentálne nite alebo medzizubné kefky. Použiť ich pritom môžete aj na čistenie zubného strojčeka či zubných implantátov.
 

čistenie zubov medzizubnou kefkou

Medzizubné kefky sú vyrobené z rôznych materiálov, výber je len na vás. Dôležité však je aby bola kefka dostatočne ohybná a mala dostatok štetiniek. Najmä pre citlivé ďasná, je pre vás vhodná taká medzizubná kefka, ktorá má drôtené štetinky potiahnuté plastom. Pozor, v spojitosti s týmto typom kefky sa neodporúča používať zubnú pastu obsahujúcu abrazíva – brúsia totiž povrch zuba. Poďme sa na to ale pozrieť pekne poporiadku.

Ako sme už spomínali, aktuálne môžete siahať po dvoch druhoch nástrojov, ktoré sú určené na dôkladné čistenie priestorov medzi zubami. Vyberať si môžete buď už spomínané medzizubné kefky alebo dentálne nite. Stomatológovia sa zhodujú na tom, že používať môžete oboje. V prípade zubnej nite by ste však mali byť opatrní. Ak nedodržíte správnu techniku ľahko sa môže stať, že si vláknom poraníte ďasno čím vytvoríte ideálne podmienky pre vznik zubného kazu. To však nie je všetko. Jednou z ďalších chýb je aj zatláčanie zvyškov jedál medzi zuby. Jednoducho povedané, na takéto čistenie  budete potrebovať trošku viac praxe. Pre začiatočníkov je preto oveľa vhodnejšia práve medzizubná kefka.


Ako si čistiť zuby medzizubnou kefkou

Hneď v úvode si musíte zvoliť veľkosť kefky. Výber pritom vôbec nie je zložitý. Vyberajte vždy tú najväčšiu kefku, ktorá sa zmestí do vašich medzier medzi zubami. Dôvod je prostý. Príliš malá kefka by mohla byť neefektívna, keďže by sa nemusela dotýkať zubov. Za ideálne riešenie sa preto považuje kúpa dvoch medzizubných kefiek s rôznymi veľkosti. Každý človek má totiž v dospelosti až 30 medzizubných priestorov a tieto priestory môžu mať aj rôznu veľkosť.

Vhodná kefka je pre vás tá, ktorú dokážete pohodlne zmestiť medzi zuby. Na začiatku si  možno nebudete istí správnou veľkosťou, preto je ideálne si zaobstarať mix rôznych veľkostí, vďaka čom si vyskúšate, ktorá z nich vám najviac vyhovuje.

A ako často po nich siahať? Používať by ste ich nemali len vtedy, keď sa vám medzi zubami zachytí kus jedla. Používať by ste ju mali aspoň raz za deň, ideálne každý večer pred spaním kedy je na ústnu hygienu oveľa viac času. Vymieňať by ste ju mali približne po týždni za predpokladu, že ste si ňou čistili zuby každý večer. Zhrňme si, ako ju používať:

 

  • Základom je správna veľkosť. Kefka sa musí pohodlne zmestiť medzi zuby
  • Kefku počas čistenia opatrne vkladajte medzi zuby, snažte sa pritom neohýbať štetinky
  • V každej medzere prechádzajte kefkou niekoľkokrát po sebe. V prípade zubných náhrad používajte kefky potiahnuté plastom, aby ste ich nepoškodili
  • Počas čistenia nezabudnite kefku pravidelne oplachovať, vďaka čomu odstránite z jej štetiniek všetky nečistoty
  • Po použití ju dôkladne očistite


Okrem používanie medzizubných kefiek a zubných nití majte na pamäti, ako veľmi je dôležitá aj správna technika umývania zubov kvalitnou zubnou kefkou a na mieste je aj pravidelná dentálna hygiena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia